Hjemmelaget sjokoladepålegg i flere varianter


- Hvorfor har vi ikke gjort dette før?, utbrøt yngstemann da smakstesten var unnagjort.

Så sant så sant. Hvorfor har vi ikke gjort det før? Hjemmelaget sjokoladepålegg, pålegget både barna og far elsker, viser seg å være svært enkelt å blande sammen. Dessuten er dette noe barna fint kan klare å lage på egen hånd – de yngste med litt hjelp.

Fra nå av skal guttene få nyte en brødskive med hjemmelaget sjokoladepålegg med god samvittighet, uten at de propper i seg unødige tilsetningsstoffer og andre hemmelige ingredienser.

Industriproduserte sjokolade- og nøttepålegg inneholder ikke så mye nøtter og mørk sjokolade som mange tror. I stedet inneholder disse populære påleggene store mengder sukker og billig vegetabilsk fett, ofte raffinerte oljer som palmeolje. Står det at produktet er tilsatt ”delvis herdet marin olje, kan det være transfett som er spesielt skadelig for kroppen. I tillegg inneholder påleggene ofte vanillin, kjemisk produsert vanilje, og andre tilsetningsstoffer.

Hjemmelaget sjokoladepålegg kan lages med utgangspunkt i rene råvarer og i mange ulike varianter; – med og uten smør, –med eller uten nøtter – med eller uten melk og med eller uten sukker. Men alle med smak av sjokolade, enten ved å bruke kakao eller sjokolade.

Yngstemann hadde smurt hjemmelaget sjokoladepålegg på skivene i matpakken på skolen, og det gikk gjetord i klassen om sjokoladepålegget som var så sunt at de kunne ha det på brødskiven hver eneste dag. Da klassen hadde skolefrokost fikk alle smake. De fleste ville da både ha en brødskive med sjokoladepålegg og oppskrift til å ta med hjem.

Her følger tre oppskrifter. Den første inneholder melk, nøtter og noe sukker fra sjokolade. Den andre, det sunneste alternativet som yngstemann hadde med seg til skolefrokosten, inneholder blant annet dadler, nøtter og kakao. Den tredje varianten er uten nøtter.

Hjemmelaget sjokoladepålegg med nøtter
Jo mørkere sjokolade, jo flere antioksidanter.

50-75 g hasselnøtter eller mandler
100 g 70% sjokolade
1 dl fløte
1 dl helmelk
1 ts hjemmelaget vaniljesukker eller skrap en vaniljestang
125 g usaltet smør

Slik gjør dere: Ha nøttene i en matprosessor eller bruk en stavmikser, og kjør dem til det blir finmalte, nesten smøraktig. Ha fløte, melk og sjokolade i små
terninger i en kjele, og varm forsiktig opp til sjokoladen har smeltet. Når sjokoladen er smeltet, tilsetter dere smøret i små klumper. Pisk det godt inn i sjokolademassen. Rør deretter forsiktig inn nøtteblandingen og vaniljesukkeret. Smak eventuelt til med litt salt. Hell sjokoladepålegget på et glass. Avkjøl og sett det i kjøleskapet. Holder seg en uke, men blir nok spist opp før den tid.




Sunt ”sjokolade” pålegg

Bruker dere rå kakao, vil pålegget inneholder enda flere antioksidanter.

Ca. 2 dl dadler (helst myke, litt store)
Ca. 1 dl mandler eller vel ½ dl solsikkefrø (ristet)
2 ss nøytral olje (solsikke–, peanøtt– eller maisolje)
3 ts kakao
1 ts hjemmelaget vaniljesukker eller fløtekaramelldråper (uten e-stoffer)

Slik gjør dere: Fjern stein fra dadlene og kok dem møre i litt vann. Bruk ikke for mye vann når de kokes da det kan gi litt vassen smak. Fjern eventuelt kokevann og sett til side. Mos dadlene med stavmikser eller kjør de i en kjøkkenmaskin. Bland inn finmalte mandler (eller solsikkefrø), kakao, melis eller hjemmelaget vaniljesukker og olje. Bland godt sammen. Tilsett eventuelt noe av kokevannet om blandingen virker for tykk. Ha pålegget på glass og sett det i kjøleskapet. Pålegget holder seg minst 3 uker i kjøleskapet.


Hjemmelaget sjokoladepålegg uten nøtter

200 g sjokolade 
bruk gjerne ½ melkesjokolade (Nidar Bergene) og halvparten kokesjokolade (gjerne økologisk)
2 dl fløte
75 g mykt smør (uten salt)

Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den over sjokoladen. Rør godt. Ha i mykt smør  og rør sammen til en glatt og myk masse. Hell blandingen over på glass og sett det i kjøleskapet natten over.

Sjokoladepålegget holder seg i kjøleskapet opptil en uke, men forsvinner nok før!