onsdag 2. februar 2011

Hjemmelaget sjokoladepålegg i flere varianter


- Hvorfor har vi ikke gjort dette før?, utbrøt yngstemann da smakstesten var unnagjort.

Så sant så sant. Hvorfor har vi ikke gjort det før? Hjemmelaget sjokoladepålegg, pålegget både barna og far elsker, viser seg å være svært enkelt å blande sammen. Dessuten er dette noe barna fint kan klare å lage på egen hånd – de yngste med litt hjelp.

Fra nå av skal guttene få nyte en brødskive med hjemmelaget sjokoladepålegg med god samvittighet, uten at de propper i seg unødige tilsetningsstoffer og andre hemmelige ingredienser.

Industriproduserte sjokolade- og nøttepålegg inneholder ikke så mye nøtter og mørk sjokolade som mange tror. I stedet inneholder disse populære påleggene store mengder sukker og billig vegetabilsk fett, ofte raffinerte oljer som palmeolje. Står det at produktet er tilsatt ”delvis herdet marin olje, kan det være transfett som er spesielt skadelig for kroppen. I tillegg inneholder påleggene ofte vanillin, kjemisk produsert vanilje, og andre tilsetningsstoffer.

Hjemmelaget sjokoladepålegg kan lages med utgangspunkt i rene råvarer og i mange ulike varianter; – med og uten smør, –med eller uten nøtter – med eller uten melk og med eller uten sukker. Men alle med smak av sjokolade, enten ved å bruke kakao eller sjokolade.

Yngstemann hadde smurt hjemmelaget sjokoladepålegg på skivene i matpakken på skolen, og det gikk gjetord i klassen om sjokoladepålegget som var så sunt at de kunne ha det på brødskiven hver eneste dag. Da klassen hadde skolefrokost fikk alle smake. De fleste ville da både ha en brødskive med sjokoladepålegg og oppskrift til å ta med hjem.

Her følger tre oppskrifter. Den første inneholder melk, nøtter og noe sukker fra sjokolade. Den andre, det sunneste alternativet som yngstemann hadde med seg til skolefrokosten, inneholder blant annet dadler, nøtter og kakao. Den tredje varianten er uten nøtter.

Hjemmelaget sjokoladepålegg med nøtter
Jo mørkere sjokolade, jo flere antioksidanter.

50-75 g hasselnøtter eller mandler
100 g 70% sjokolade
1 dl fløte
1 dl helmelk
1 ts hjemmelaget vaniljesukker eller skrap en vaniljestang
125 g usaltet smør

Slik gjør dere: Ha nøttene i en matprosessor eller bruk en stavmikser, og kjør dem til det blir finmalte, nesten smøraktig. Ha fløte, melk og sjokolade i små
terninger i en kjele, og varm forsiktig opp til sjokoladen har smeltet. Når sjokoladen er smeltet, tilsetter dere smøret i små klumper. Pisk det godt inn i sjokolademassen. Rør deretter forsiktig inn nøtteblandingen og vaniljesukkeret. Smak eventuelt til med litt salt. Hell sjokoladepålegget på et glass. Avkjøl og sett det i kjøleskapet. Holder seg en uke, men blir nok spist opp før den tid.
Sunt ”sjokolade” pålegg

Bruker dere rå kakao, vil pålegget inneholder enda flere antioksidanter.

Ca. 2 dl dadler (helst myke, litt store)
Ca. 1 dl mandler eller vel ½ dl solsikkefrø (ristet)
2 ss nøytral olje (solsikke–, peanøtt– eller maisolje)
3 ts kakao
1 ts hjemmelaget vaniljesukker eller fløtekaramelldråper (uten e-stoffer)

Slik gjør dere: Fjern stein fra dadlene og kok dem møre i litt vann. Bruk ikke for mye vann når de kokes da det kan gi litt vassen smak. Fjern eventuelt kokevann og sett til side. Mos dadlene med stavmikser eller kjør de i en kjøkkenmaskin. Bland inn finmalte mandler (eller solsikkefrø), kakao, melis eller hjemmelaget vaniljesukker og olje. Bland godt sammen. Tilsett eventuelt noe av kokevannet om blandingen virker for tykk. Ha pålegget på glass og sett det i kjøleskapet. Pålegget holder seg minst 3 uker i kjøleskapet.


Hjemmelaget sjokoladepålegg uten nøtter

200 g sjokolade 
bruk gjerne ½ melkesjokolade (Nidar Bergene) og halvparten kokesjokolade (gjerne økologisk)
2 dl fløte
75 g mykt smør (uten salt)

Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløten til kokepunktet og hell den over sjokoladen. Rør godt. Ha i mykt smør  og rør sammen til en glatt og myk masse. Hell blandingen over på glass og sett det i kjøleskapet natten over.

Sjokoladepålegget holder seg i kjøleskapet opptil en uke, men forsvinner nok før!

23 kommentarer:

 1. Sjokoladepålegget med dadler er en favoritt hjemme hos oss:-)

  SvarSlett
 2. Da jeg var liten fikk vi "sjokoladepålegg" av smeltede brunostbiter med litt kakao og fløte i. Tror kanskje ikke det hadde slått like godt an hos dagens barn ;) Men disse oppskriftene har jeg stor tro på !

  SvarSlett
 3. Smart! Jeg har hatt det samme i tankene en stund, nå skal det definitivt gjøres noe med!

  SvarSlett
 4. Yngstemann likte godt daddelvarianten, men alle tre likte godt sjokoladen med nøtter - kjempe stas. Vi får lage litt av hvert:-)

  SvarSlett
 5. Har du prøvd dette brødet:
  http://matentusiasten.blogspot.com/2010/12/elting-er-ut.html
  Enkelt, sunt og knallgodt.

  Hilsen Sol

  SvarSlett
 6. Dette skal nå testes, og blir lørdagens godt på brødskiva her i huset. ;) Kanskje minstemann får smake, til og med... :)

  SvarSlett
 7. Dette så kjempegodt ut, må prøves.
  Men hvor får jeg kjøpt fløtekaramell dråper?

  SvarSlett
 8. Tror de har fløtekaramell i helsekost. Men du kan også bruke hjemmelaget vaniljesukker, eller ordentlig vanilje, eller ingen ting... Smaker godt likevel

  SvarSlett
 9. Herlig! Jeg lager med cocosa og rått kakaopulver. Deilig å lage "nugatti" man kan spise med god samvittighet ;)

  SvarSlett
 10. Heisann!!

  Her var det mange gode tips!!Som jeg skal ta med meg videre..

  Blir følger og kommer snart tilbake:)

  Ha en fin helg!!

  klem Linda:)

  SvarSlett
 11. Hyggelig å høre at tipsene blir brukt.-)
  Rått kakaopulver er super mat til både barn og voksne. Bestill på nettet om dere ikke finner det i butikken.

  SvarSlett
 12. det uten nøtter skal garantert prøves :D

  SvarSlett
 13. Ingen suksess for denne Nugatti elskende familien her, men jeg gir ikke opp. Jeg prøvde den øverste oppskriften. Men kan jeg bruke lysere sjokolade eller sukrin melis som søtning, hvordan blir sunnheten da??

  SvarSlett
 14. Du kan ev. bruke litt melkesjokolade (Bergene melkesjokolade), ca. halvparten, og resten mørk. Og hvis ikke det går, kan du bruke kun Bergene melkesjokolade. Det er uansett mye bedre enn den Nugattien man kjøper. Bruk melis eller rørsukker som søtning. Du kan også kjøpe agavesirup som kan brukes som søtningsmiddel.

  SvarSlett
 15. Det så bra ut, takk for oppskrift

  SvarSlett
 16. Hei, etpar tips ang råkakao: Jeg har funnet det på min lokale Sunkost-butikk, av merket Creative Nature som spesialiserer seg på høykvalitets supermat. Men det koster litt på helsekostbutikker da...

  Da er det faktisk billigere å bestille direkte fra Creative Nature i England på nettbutikken deres. Og du kan spare mye penger, selv inkl frakt. De har ofte gode tilbud, også på råkakao. Adressen er: http://www.creative-nature.co.uk/

  Merk forskjellen på råkakao-pulver og råkakao-nibs, nibs er harde biter av råkakao som ikke er malt til pulver. Og husk tollgrensen på 200 kr...

  Jeg har bestilt flere ganger derfra, og har vært like fornøyd hver gang - anbefales :-)

  SvarSlett
 17. Dette skal jeg prøve en gang!

  SvarSlett
 18. En får vel tåle litt kritikk også, når man har en offentlig blogg vel?

  Jeg vil bare pirke litt, da begrepet e-stoffer blir benyttet litt løst her. Begrepet e-stoff betyr rett og slett stoffer som er godkjent som tilsetningsstoffer, og er en blanding av både naturlige og kjemisk fremstilte stoffer. Benzosyre, E210, finnes for eksempel naturlig i tyttebær.

  På grunn av at e-nummer har fått en noe negativ klang hos folk flest, er det mange eksempler på at produsenter velger å skrive navnet på tilsetningsstoffene istede, fordi e-merkingen har begynt å virke mot sin hensikt.

  Hele poenget var å lage et oversiktlig system, hvor mennesker som var intollerante eller allergiske mot enkelte stoffer lettere kunne se om produkter inneholdt det de ikke tålte. I tillegg er e-stoffer kategorisert med daglig inntak, og en del av det er rett og slett sundt. Benzosyre er et godt eksempel også her. Benzosyre brukes til konservering btw. Agar står også på e-lista ;)

  http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00039/Kap_8_E-kodenummern__39516a.pdf og http://no.wikipedia.org/wiki/E-nummer#E100.E2.80.93E180_Fargestoffer

  Men utover det, gleder jeg meg til å prøve en del av oppskriftene dine. Sukkerkonsumet mitt er nok i overkant høyt, og jeg er glad i sjokolade.

  (Jeg fikk ideen nå nettopp. Smeltet sjokolade i mikroen og smurte det på brødskiva, meget godt. Så slo tanken meg om hjemmelaget sjokoladepålegg)

  SvarSlett
 19. Flott med kritikk! Er enig i at begrepet e-stoffer blir benyttet litt løst her. Har valgt og ikke bruke for mye spalteplass i denne saken på å forklare hva e-stoffer er/betyr. Riktig som du sier at e-stoffer er godkjente tilsetningsstoffer osv, og kanskje ikke farlige i og for seg (selv om mange e-stoffer er omdiskuterte, blant annet aspartam for å ta et eksempel). E- nummer har fått en negativ klang da mange reagerer på flere av dem. Vanillin er et eksempel (aromastoff). Benzosyre finnes naturlig i tyttebær, og det er takket være benzosyre at våre forfedre kunne nyte tyttebær til langt ut på vinteren, og på den måten få i seg dyrebare C-vitaminer. Selv om benzosyre er naturlig i naturen, er det ikke naturlig å innta hele 5 kg i løpet av et år, som er den gjennomsnittlige mengde benzosyre vi får i oss i løpet av et år (har ikke kilden i farten, men mener det er et riktig tall- vi får uansett i oss svært mye benzosyre i løpet av et år). Alt med måte og litt av alt + ikke kjemisk fremstilt mener jeg er en god rettesnor:-) E-stoffer er gode å ha, men matindustrien har desverre fråtset med dem...

  SvarSlett
 20. Kan og anbefale kokosolje! Skal prøve med urter neste gang, mynte eller sitronmelisse.

  SvarSlett
 21. Et godt alternativ?:
  http://www.altikost.no/produkt/dolce-sjokolade-n-ttepaalegg-300-g/

  SvarSlett
  Svar
  1. Er skeptisk til xylitol Einar. Gir ikke denne type søtningsstoff til mine barn:)

   Slett