tirsdag 23. november 2010

Taco på fredag

TACO PÅ FREDAG
- Mamma! Kan ikke vi også ha taco hver fredag? 
Uten taco ingen fredag! Taco er blitt et like fast inslag på fredagskvelden som Bit for Bit og Skavland. Butikkhyllene fulle av tacoprodukter vitner om et stadig høyere forbruk av tacomat.
Ut fra tall på omsetning i butikk, kan vi anta at vi hvert år spiser i overkant av 14 128000 taco-, tortilla- og fajitamiddager. Det er ikke lite! Det siste tilskuddet på tacofronten for travle nordmenn er ferdigstekt tacokjøttdeig.
De fleste av oss får heldigvis noen grønnsaker via denne meksikanske retten. Likevel, sammenlignet med den opprinnelige varianten fra Mexico, er mengden av grønnsaker mindre i den norske varianten og tilsetningsstoffene flere.  
Noen tacoprodukter gir seg ut for å være grønnsaker, for eksempel hermetisert guacamole. Men den inneholder kun 1,3 % avokado. Hva er så de resterende 98,7 %? Guacamole er super enkelt å mose sammen selv. Tacomiddagen blir både mer appetittlig og smakfull om man moser en avokado sammen med litt créme fraîche, sitron, hvitløk og salt. Guacamole kan lages i mange varianter og denne er en enkel og mer enn god nok variant på en hektisk fredags ettermiddag.
Ta også en titt på ingrediensene i tacosaus, tacosalsa, tacokrydder og tortilla. Hjemmelaget smaker bedre og er mye sunnere. Om dere ikke har tid til å lage alt fra bunnen av hver gang taco står på menyen, kan dere prøve å lage en hjemmelaget oppskrift en gang i mellom. Å  bytte ut kjøttdeigen med karbonadedeig, kyllingdeig eller kylling­–, biff– eller svinekjøtt i strimler, er også en enkel måte å skape litt variasjon i tacomaten på.
Til helgen yngstemann få ønsket oppfylt. Denne gangen blir det en norsk variant av hjemmelagede tortillalefser, med bygg!
Byggtortilla
Ekte norske tortillalefser


4,5 dl vann

600 g sammalt byggmel

1,5 ts salt

20 g smør

Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig "bakedeig". Deigen skal være løs når deigen er ferdig eltet.
Dekk deigen til med plast eller legg hele deigen i en plastpose og sett den i kjøleskapet i minimum 60 minutter.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den så tynn som mulig, helst 1 millimeter.
Kjevl ut små sirkler av gangen eller skjær ut sirkler med diameter på15 cm.
Stek lefsene gylne på begge sider på en varm takke eller du kan bruke en tørr og varm stekepanne.
Legg de ferdigstekte tortillaene i et vått klede og deretter i en tett pose. Da vil de holde seg myke.



En gjeng matbloggere er blitt "5 om dagen ambassadører". Ta gjerne en titt på deres Taco tips for helgen:
http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/
htth://pepperkverna.blogspot.com/2010/11/los-bandidos-challenge-part-one.html
http://trineblogg.blogspot.com/


Og ikke glem alle grønnsakene: www.frukt.no

God helg!

onsdag 10. november 2010

Forbyr leker med barnemenyer

I Aftenposten i dag kan vi lese at San Francisco i USA har som første amerikanske by vedtatt en lov som forbyr fast-food restauranter å gi bort leker sammen med barnemenyer som ikke serverer sunn mat.
En barnemeny må ha mindre enn 600 kalorier, mindre enn 640 mg natrium og maksimalt 35 av kaloriene kan komme fra fett.

Bare 12 av de 3000 mulige menykombinasjonene hos de 12 mest populære restaurantkjedene i USA, oppfyller ernæringsbehovene til barn.

Også i Norge er matprodusentene kreative og finner stadig nye markedsføringsmetoder som skal øke salget av usunne produkter til barn. Både i butikkene og på internett finnes det flere eksempler på spekulativ markedsføring rettet mot barn. Eksempler på dette kan dere finne på hjemmesidene til Gilde, Mills, Tine, Stabburet og Santa Maria. På nettet lokker produsentene med konkurranser og spill. Produktene de reklamerer for inneholder ofte usunt fett, mye karbohydrater og mengder med tilsetningsstoffer. Med å bruke barnevennlig design vil produsentene påvirke foreldre i deres valg, og skal ha oss til å tro at barna ikke liker den "voksne" smaken. I de fleste tilfeller er dette bare tull.

Forhåpentligvis vil også myndighetene i Norge se nærmere på snikreklame rettet mot barn, ungdom og foreldre.

tirsdag 2. november 2010

Tilsetningsstoffer gjør Norge billigere

På NRK nyhetene i kveld utalte matentusiaster og ernæringseksperter seg kritisk til tilsetningsstoffene som er i ferdigmaten i dag. De mener det tilsettes for mye! Det er gledelig at dette får plass i nyhetene. En pakke med leverpostei var eksemplet som ble plukket fra hyllene. Leverpostei er et godt eksempel på et produkt som kan inneholder mange tilsetningsstoffer. Kun halvparten av innholdet i denne leverposteien var kjøtt og lever. Hva er så resten? Listen er lang! Det finnes bedre alternativer når det gjelder leverpostei, blant annet en dansk type og Gilde har også leverpostei som ikke er tilsatt smaksforsterker, et stoff som tilsettes mat som ikke smaker godt nok i seg selv.

Tilsetningsstoffer tilsettes maten for å gjøre den billigere. Dess billigere maten er, jo flere tilsetningsstoffer.
Det hadde vært flott om også mattilsynet kunne vært mer på banen når det gjelder tilsetningsstoffer og anbefalt oss forbrukere om å velge de produktene som er renest. særlig barn er utsatt. Mye av det vi ser på som barnevennlige matvarer, som for eksempel pølser, pølsebrød, fiskemat, ferdigstekte kjøtt- eller kyllingboller, tacoprodukter, suppeposer og leverpostei, er produkter som inneholder mye tilsetningsstoffer. Det finnes fiskeboller uten smaksforsterker og med 60 % fisk, - det finnes fiskeboller med 30 % fisk og smaksforsterker. Det finnes tortillalefser med konserveringsmidler, og det finnes lefser uten. Det finnes yoghurt uten tilsetningsstoffer, og det finnes yoghurt med.

Ikke alle tilsetningsstoffene er skadelige, og mange er gode å ha. Poenget er at matindustrien fråtser i dem. Tilsetningsstoffer gjør Norge billigere.... og sykere. I gamle dager vannet de ut suppen når det var "dårlige tider". I dag gjør vi det med E-stoffer.

Les listen over ingrediensene på produktene nøye neste gang du går i butikken. Betal mer og spis mindre:-) God handel!