tirsdag 2. november 2010

Tilsetningsstoffer gjør Norge billigere

På NRK nyhetene i kveld utalte matentusiaster og ernæringseksperter seg kritisk til tilsetningsstoffene som er i ferdigmaten i dag. De mener det tilsettes for mye! Det er gledelig at dette får plass i nyhetene. En pakke med leverpostei var eksemplet som ble plukket fra hyllene. Leverpostei er et godt eksempel på et produkt som kan inneholder mange tilsetningsstoffer. Kun halvparten av innholdet i denne leverposteien var kjøtt og lever. Hva er så resten? Listen er lang! Det finnes bedre alternativer når det gjelder leverpostei, blant annet en dansk type og Gilde har også leverpostei som ikke er tilsatt smaksforsterker, et stoff som tilsettes mat som ikke smaker godt nok i seg selv.

Tilsetningsstoffer tilsettes maten for å gjøre den billigere. Dess billigere maten er, jo flere tilsetningsstoffer.
Det hadde vært flott om også mattilsynet kunne vært mer på banen når det gjelder tilsetningsstoffer og anbefalt oss forbrukere om å velge de produktene som er renest. særlig barn er utsatt. Mye av det vi ser på som barnevennlige matvarer, som for eksempel pølser, pølsebrød, fiskemat, ferdigstekte kjøtt- eller kyllingboller, tacoprodukter, suppeposer og leverpostei, er produkter som inneholder mye tilsetningsstoffer. Det finnes fiskeboller uten smaksforsterker og med 60 % fisk, - det finnes fiskeboller med 30 % fisk og smaksforsterker. Det finnes tortillalefser med konserveringsmidler, og det finnes lefser uten. Det finnes yoghurt uten tilsetningsstoffer, og det finnes yoghurt med.

Ikke alle tilsetningsstoffene er skadelige, og mange er gode å ha. Poenget er at matindustrien fråtser i dem. Tilsetningsstoffer gjør Norge billigere.... og sykere. I gamle dager vannet de ut suppen når det var "dårlige tider". I dag gjør vi det med E-stoffer.

Les listen over ingrediensene på produktene nøye neste gang du går i butikken. Betal mer og spis mindre:-) God handel!

7 kommentarer:

 1. Flott at dette tas opp. Vi forbrukerne må læres opp til å bli enda mer bevisste.

  SvarSlett
 2. Hei
  Hadde vært flott om du lagt ut en oversikt over ferdigmatprodukter som innholder lite eller ingen tilsetningsstoffer. Har f.sks. forsøkt å lete etter leverpostei uten tilsetningsstoffer, men har ikke kommet i mål. - Videre har jeg letet etter skinke og servelat, - og ikke minst brød. Eller er det eneste alternativet å dra frem kjøttkvernen og eltemaskinen?
  Tusen takk!

  SvarSlett
 3. En god idé! Skal se om jeg ikke får tid til å lage en liste:-
  Når det gjelder brød, så selger "Godt brød" gode brød som ikke inneholder unødige tilsetningsstoffer. Ellers er det godt å bake selv også. Jeg la ut en oppskrift på dinmat.no (Hjemmelaget brød uten søl) som er ganske kjapp. Den oppskriften står også i den nye boken min "Kjøkkenpatrujen". Fjerde gangen du baker brød går det av seg selv:-)

  SvarSlett
 4. Hei Margit,
  Takk for tips om aïolien, det setter sikkert veslesnupp pris på! Både majones og hvitløk faller garantert i smak :) Krydrer hverdagen litt :)

  SvarSlett
 5. Jeg synes kanskje du skulle skille mellom hva som er fyllstoff og hva som er tilsetningsstoff.
  Billig forbrukerpakket mat inneholder begge deler. Og for den som er engstelig; sats på mest mulig ubehandlede råvarer. Lokale småprodusenter har ofte mindre tilsetningsstoffer i sine produkter, men også kortere holdbarhet og ofte høyere pris. Det er så enkelt at du får hva du betaler for!

  SvarSlett
 6. Du tar for deg et veldig interessant område, som virkelig opptar meg.

  Jeg har selv skrevet markedsanalyse for biprodukter av fisk og er skremt over regelverket, som jeg opplever som svært villedende. Man skal rett og slett ha lest seg godt opp for å forstå produsentenes ordbruk og innhold.

  Ønsker deg en super dag!

  KLem fra Carinar

  SvarSlett
 7. Interessant! Send meg gjerne noe interessant lesestoff om biprodukter av fisk hvis du har.

  En fin dag til deg også!

  BEste hilsen Margit

  SvarSlett